Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

GOR 2020


Havskappsegling på Västkusten

GOR 4 - 5 juli

I år 2020 går havskappseglingen drygt en månad tidigare, med en ny bana. Nytt för i år är också att vi kommer att ha en shorthand-klass. Nästa år 2021 kommer SM att seglas i shorthanded mixed som ett led i att skapa en bredd inför 2024 då klassen kommer ingå i OS. 

Vi följer Folhälsomyndighetens regler och rekommendationer och har därför ställt in alla aktiviteter på land, vi kommer heller inte att ha något Race Office. Läs mer om hur vi kommer att arrangera tävlingen under fliken för program.

Inbjudan (Notice of Race), program och anmälan finner du till vänster här bredvid på desktop-versionen av hemsidan, eller ovanför rubriken, i menyn på den mobilanpassade hemsidan. 

Prisutdelningen för GOR 2020 var planerad till den 10 september men eftersom det fortfarande är max 50 personer som gäller enl Folkhälsomyndigheten så väljer vi att flytta fram den. Vi planerar istället att ha prisutdelning i anslutning till seglardagen på Båtmässan efter årsskiftet. Då kan vi också presentera upplägget för nästa års race.

 

Vad är Göteborg Open sea Race?

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och drev den fram tilll 2010. Banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. 

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även  ut till bästa kvinnliga team.

Föreningen blev i slutet av november 2015 utsedd till Årets Arrangör av Västkustens Seglarförbund, för sitt arbete med havskappseglingen.

Bana

Banan är ca 115 Nm, och sträcker sig från Långedrags Hamn via Vinga till Läsö nordost och sen upp till Skagens rev innan rutten går tillbaka mot västkusten och Hätteberget utanför Marstrand, för att sedan avslutas via Vinga på vägen tillbaka till Långedrag. Bansträckningen kan komma att ändras både före och under tävlingen beroende på väder och vind. 

 

Uppdaterad: 04 AUG 2020 19:27 Skribent: Helena Carlgren
E-post: Adressen Gömd

GOR logga
INSTÄLLT9-10 juli 
2022

 

 

Postadress:
Göteborgs QSS - Segling
Carin Sjölander, Stapelbädden 9
41757 Göteborg

Kontakt:
Tel: +460708209095
E-post: This is a mailto link

Se all info