Hemsidor i Idrottonline stängs ner 2022-12-31. Läs mer
Hoppa till sidans innehåll

Göteborg Open sea Race


Havskappsegling på Västkusten

GOR 2022 - Inställt

Det är med tungt hjärta jag måste meddela att vi beslutat att ställa in årets upplaga av GOR.
Anledningen är för få anmälda båtar.
I tisdags hade vi ett möte i organisationskommittén där vi enades om att det inte är realistiskt att genomföra racet med endast fem anmälda båtar.
Inom SS Fram vill vi dock gå till botten med detta och utröna vad som krävs för att racet skall samla en större skara deltagare i framtiden.
Därför vill vi bjuda in alla er som är intresserade av att dela med er av era erfarenheter och önskemål, så att racet kan utvecklas och bli en populär havskappsegling  på västkusten.
Så vad krävs för att ni skall vilja segla detta race?
Ligger det rätt i kalendern eller bör det flyttas?
Är banan rätt?
Vilka kringarrangemang vill ni ha?
Kort o gott, ge oss input så att vi kan möta era önskemål för att skapa västkustens bästa havskappsegling.
Ni är alla välkomna ut till Framnäs den 1 september  kl 18:00 för att diskutera GOR:s utveckling
Samtidigt vill jag tacka er som redan nu sänt er input till oss på Framnäs.
Hälsningar
Göran Andreasson, Dennis Olsson
Ordförande SS Fram, Kappseglingsansvarig SS Fram

 

 

Vad är Göteborg Open sea Race?

Namnet är nytt från 2015 men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och drev den fram tilll 2010. Banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. 

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten var att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Klubben ville också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

Från 2022 arrangeras racet som ett samarbete mellan GQSS och SS Fram.

I linje med klubbarnas målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även  ut till bästa kvinnliga team.

Bana

Banan är ca 120 Nm, och sträcker sig från Björkö till Hätteberget utanför Marstrand, därefter upp till Skagens rev och vidare ner till Läsö nordost innan rutten går tillbaka mot västkusten för att avslutas via Vinga på vägen tillbaka till Björkö. Bansträckningen kan komma att ändras både före och under tävlingen beroende på väder och vind. 

 

 

Uppdaterad: 15 JUN 2022 20:41 Skribent: Helena Carlgren

GOR logga
INSTÄLLT9-10 juli 
2022

 

 

Postadress:
Göteborgs QSS - Segling
Carin Sjölander, Stapelbädden 9
41757 Göteborg

Kontakt:
Tel: +460708209095
E-post: This is a mailto link

Se all info