Hoppa till sidans innehåll
Foto: Gunilla Peterson

Göteborg Open sea Race 2018


Västkustens enda riktiga havskappsegling

Välkommen att segla GOR 10-11 augusti 2018

 

Starten för GOR 2018 har gått! Projektgruppen har haft ett första möte inför nästa års havskappsegling. Efter sommarens race gick vi ut med en enkät och resultatet har lett till flera förändringar inför 2018, bl a kommer det att finnas möjlighet att segla på shorthand-talet, och starten är förlagd till kvällen på fredag. Vi kommer att fylla på här på hemsidan allteftersom och lagom till Båtmässan kommer anmälningsformulär samt Notice of Race att ligga klart.

Vad är Göteborg Open sea Race?

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt, de hade då varit medarrangörer under tre år, och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. I samband med firandet av klubbens 100-årsjubileum 2010 räckte dock inte tid och kraft till och tävlingen hamnade i malpåse. 

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även  ut till bästa kvinnliga team.

Föreningen blev i slutet av november 2015 utsedd till Årets Arrangör av Västkustens Seglarförbund, för sitt arbete med havskappseglingen.

Bana

Banan är ca 120 Nm, och sträcker sig från Långedrags Hamn via Hätteberget utanför Marstrand, Läsö Trindel och Skagens Rev, att sedan avslutas utanför Långedrag. Bansträckningen kan komma att ändras både före och under tävlingen beroende på väder och vind.

Banan innehåller både kryss och läns. Detta ger möjligheter för alla båtar, oberoende av storlek och vikt, att vinna tid på taktiska manövrar, och därmed ha chansen till en bra placering. 

 

 

Uppdaterad: 01 NOV 2017 09:36
Skribent: Helena Carlgren

GOR logga
10-11 aug 2018

 

 

Postadress:
Göteborgs QSS - Segling
Carin Sjölander, Stapelbädden 9
41757 Göteborg

Kontakt:
Tel: +46 (0)708209095
E-post: This is a mailto link

Se all info