Hoppa till sidans innehåll

Göteborg Open sea Race 2020


Havskappsegling på Västkusten

GOR 4 - 5 juli

I år 2020 går havskappseglingen drygt en månad tidigare, med en ny bana. Till Båtmässan kommer Notice of Race och anmälan att ha kommit upp här på vår hemsida och vi kommer att ha en lägre anmälningsavgift fram till den 15 maj för att uppmuntra teamen att anmäla sig. 

Nytt för i år är också att vi kommer att ha en shorthand-klass och att havskappseglingen är en av SSF och Svenska Havskappsegglingsförbundet prioriterad tävling för att kvala in till VM i shorthanded mixed 2020. Nästa år 2021 kommer även SM att seglas i klassen som ett led i att skapa en bredd inför 2024 då den ingår i OS. 

Deltagarna i racet kommer att erbjudas möjligheten att ligga i Långedrags Hamn från fredag. Inmätning kommer att ske under fredag fr lunch då endast en person från teamet behöver vara på plats, och sen blir det mingel för alla på kvällen. Starten går kl 10 på lördag.

 

Vad är Göteborg Open sea Race?

Namnet är nytt men inte själva tävlingen. Den seglades allra första gången 1996, och arrangerades då av Göteborgs Havskappseglingsförbund under namnet Göteborg Offshore Race. Den gången gick starten från Stenpiren och banan, som var dubbelt så lång, gick via Läsö, Anholt, Middelsgrund, Fladens fyr och Trubaduren. Från 2004 övertog GKSS tävlingen helt och drev den fram tilll 2010, de hade då varit medarrangörer under tre år, och banan kortades till en 24-timmars segling som lades ut efter aktuella vindriktningar från år till år. 

2015 kändes det både angeläget och roligt att starta upp på nytt, det här var sommaren då både Volvo Ocean Race och Americas Cup kom till Göteborg, och denna gången var det Göteborgs Quinnliga Segelsällskap som arrangerade. Avsikten är att bredda intresset för och öka kunskapen om havskappsegling på Västkusten. Vi vill också återskapa traditionen med en havskappsegling här i Göteborg.

I linje med klubbens målsättning att öka intresset för havskappsegling bland kvinnor, hälsas kvinnliga besättningar extra varmt välkomna. Förutom de vanliga priserna delas ett speciellt vandringspris även  ut till bästa kvinnliga team.

Föreningen blev i slutet av november 2015 utsedd till Årets Arrangör av Västkustens Seglarförbund, för sitt arbete med havskappseglingen.

Bana

Banan är ca 105 Nm, och sträcker sig från Långedrags Hamn via Vinga till Läsö nordost och sen upp till Skagens rev innan rutten går tillbaka mot västkusten och Hätteberget utanför Marstrand, för att sedan avslutas via Vinga på vägen tillbaka till Långedrag. Bansträckningen kan komma att ändras både före och under tävlingen beroende på väder och vind. 

Uppdaterad: 07 JAN 2020 16:31 Skribent: Helena Carlgren

GOR logga

 4-5 juli 2020

Mediapartner

Search_Magazine

Sponsorer

Lundhs sail 

Viking Yachting

Selden

Cramo

Erlandsons_brygga

Typoprint

 

Postadress:
Göteborgs QSS - Segling
Carin Sjölander, Stapelbädden 9
41757 Göteborg

Kontakt:
Tel: +460708209095
E-post: This is a mailto link

Se all info